پایگاه خبری و اطلاع رسانی وبدا (دفتر یاسوج)
مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در راستای ماموریت سازمانی خود، همواره تمام توان خود را در امر اطلاعرسانی صحیح و شفاف به مردم به کار گرفته است. در بررسی سند چشمانداز 20 ساله کشور و برنامههای توسعه جمهوری اسلامی ایران، به نکات مهمی توجه شده که مبنای برنامهریزی برنامههای روابط عمومی است. بیشتر بخوانید ..
شماره تماس: 0743337251
مدیر مسئول : ذوالفقار دیودل
سردبیر : سیده سحر حسینی
کارشناس مسئول تغذیه شهرستان بویراحمد شکل گیری ذائقه را در دوران کودکی دانست و گفت: ضروری است علاقه کودک به غذاهای سالم را پرورش دهیم.
کارشناس مسئول تغذیه شهرستان بویراحمد شکل گیری ذائقه را در دوران کودکی دانست و گفت: ضروری است علاقه کودک به غذاهای سالم را پرورش دهیم.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد؛ راضیه پوزش با اشاره به اینکه سلامت تغذیه افراد یک جامعه تنها به وجود مواد غذایی در سبد تغذیه خانواده بستگی ندارد، اظهار داشت: سلامت تغذیه به میزان قابل توجهی تحت تاثیر فرهنگ تغذیه افراد یا خانواده ها و تغذیه ناسالم یکی از علل مهم تاثیرگذار در ابتلا به بیماریهایی از قبیل بیماری قلبی-عروقی، دیابت و فشارخون بالا است.
وی با بیان اینکه ذائقه افراد از کودکی شکل می گیرد و باید علاقه کودک به غذاهای سالم را از این دوران در ذائقه کودک پرورش دهید، اذعان کرد: شرط اصلی برای ادامه حیات و زیستن، تغذیه صحیح است و این انر به رعایت دو اصل تنوع و تعادل در برنامه غذایی وابسته است.
پوزش ادامه داد: منظور از تعادل يا توازن تامين انواع مختلفي از مواد غذايي به تناسب با يكديگر است به نحوي كه مصرف يك نوع ماده مغذي به مقدار زياد سبب حذف ساير مواد مغذي نشود و تنوع يا گوناگوني مصرف چند غذاي مختلف از گروههاي غذايي است كه در هرم راهنماي غذايي آمده است.
وی افزود: چربی های ترانس (مانند روغن جامد) کلسترول خون را افزایش میدهند، این روغن ها در هنگام طبخ در اکثر رستورانها و غذاهای فوری(فست فودها) استفاده می شوند و همچنین در محصولات لبني ، گوشت قرمز، چيپس، كيك ها هم یافت می شوند.
پوزش خاطرنشان کرد: میوه ها و سبزی ها حاوی آنتی اکسیدان (موادضد سرطان)، مواد معدنی و مواد مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی می شوند.
وی با بیان این مطلب که مصرف نمک، بیش از نیاز بدن سبب افزایش فشار خون یا تشدید آن می شود، تصریح کرد: انواع غذاها و سوپ های آماده مصرف و یا کنسرو شده، غذاهای بیرون از منزل، سوسیس و کالباس و گوشت های نمک سود شده و بطور کلی گوشت و فرآورده های آن و همچنین تنقلات شور، سرشار از نمک (سدیم) هستند.
وی افزود: مصرف زیاد نمک با فشارخون بالا ارتباط دارد که از عوامل خطر جدی در بروز بیماری قلبی می شود.
پوزش با اساره به اینکه افزایش وزن سبب افزایش کار قلب میشود، خطرناکترین نوع چاقی را تجمع چربی در ناحیه شکم دانست و ادامه داد: اندازه دور کمر بیش از 102 سانتیمتر در آقایان و بیش از 88 سانتیمتر در خانمها پرخطر محسوب می شود.
کارشناس مسئول تغذیه مرکز بهداشت بویراحمد ابرلز کرد: افراد چاق باید غذاهای کم کالری را با فاصله های یکسان در طول روز و در 5 الی 6 وعده مصرف کنند این افراد برای ابتلا به بیماریهای قلبیعروقی مستعدترند حتی اگر هیچ کدام از عوامل خطر دیگر در آنها وجود نداشته باشد. (باید اندازه دور کمر آقایان به کمتر از 94 و در خانمها به کمتر از 80 سانتیمتر رسانده شود.)
باید ها و نباید ها در رژیم غذایی
وی تصریح کرد: بهترین راه برای دستیابی به وزن دلخواه داشتن رژیم غذایی کامل و سالم است که در ان روغن ماهی، زیتون و مغزها ازمنابع خوب روغن هستند ولی نباید بیشتر از نیاز مصرف شوند چون باعث چاقی می شوند و همچنین مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترل بالا می باشند مانند مغزگوسفند، جگر مرغ، كلیه گوسفند، قلب، امعاء و احشاء و میگو را باید محدود کنید.
وی ادامه داد: به جای طبخ غذا با روغن های جامد و کره حیوانی و مارگارین از روغن های مایع خصوصا روغن زیتون و کانولا (کلزا) استفاده کنید.
وی اظهار کرد: آجیل (در حد متعادل)، ته دیگ(زیرا ته دیگ بسیار پر چرب و پر نمک می باشد )، قندهای ساده مثل شكر، قند و شیرینی، نوشابه ها، آبمیوه تجاری را كمتر به جای نوشابه های شیرین و گاز دار از آب و یا دوغ کم نمک بدون گاز در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
پوزش افزود: افرادی که دارای چربی خون هستند گوشت قرمز را فقط 3 بار در هفته به میزان كم و از خوردن سوسیس و كالباس، شیرینی های پر چربی و پر خامه، سس ها و كباب های كوبیده كه پر از چربی و آبگوشت پر چربی پرهیز كنید .
وی خاطرنشان کرد: پتاسیم به کنترل و پیشگیري از فشار خون بالا کمک می کند، بسیاري از میوه ها و سبزیجات و برخی لبنیات و ماهی ها منابع خوبی از پتاسیم هستند.
پوزش تاکید کرد: هنگام طبخ غذا به جاي نمک از ادویه جات استفاده کنید، غذاها را با انواع چاشنی نظیر ادویه، لیمو ترش تازه، آبغوره، نارنج یا سرکه خوش طعم کنید، به برچسب غذایی غذاها توجه کنید چرا که به شما می گویند که در محصول مربوطه چقدر سدیم (نمک) وجود دارد و تسلیم مزه مطلوب غذاهای چرب و یا سایر تمایلات خودتان نشوید و برای سلامتی خود ارزش قائل شوید.
وی با بیان اینکه از مصرف شربت های پاکتی و پودری باید خودداری کرد، افزود: از شربت های خانگی کم شیرین و انواع دوغ کم نمک و کم چرب و آبمیوه های طبیعی به عنوان بهترین نوشیدنی ها استفاده کنید.
پوزش اظهار داشت: به جای سسهای چرب از سبزی ها، آب لیمو، آب آبغوره، روغن زیتون و ماست کم چرب به عنوان طعم دهنده در انواع سالادها و غذاها استفاده کنند.
وی توصیه کرد: افرادی که سابقه بیماری دارند یا می خواهند از ابتلا به بیماری قلبی پیشگیری کنند حداقل ۳ بار در هفته به مصرف ماهی مخصوصا ماهی های روغنی شامل ماهی آزاد، ماهی قباد، حلوا، شیر، کیلکا و اوزون برون استفاده شود7-142.